Specialiştii străini au evaluat sticlele disponibile în supermarketuri şi restaurant, în cadrul unui concurs internaţional desfăşurat la Bucureşti. 355 de vinuri au fost jurizate timp de trei zile de către 23 de degustători străini şi români, în cadrul Premiilor de Excelenţă Vinul.ro.
Care sunt cele mai bune vinuri din supermarketuri, ce merită băut la un restaurant şi cum arată un vin bun disponibil în România. Despre toate acestea a vorbit Cezar Ioan, organizatorul concursului.
Care este cel bun vin de la raft, conform rezultatelor concursului pe care l-ai organizat?
Calitatea unui vin este un lucru foarte subiectiv, iar rezultatele acestui concurs reflectă calitatea ofertei disponibile la raft la un anumit moment punctual. Depinde foarte mult şi de gustul fiecărui consumator. Ce a făcut juriul a fost să ordoneze calitativ, după criterii profesioniste recunoscute internaţional, oferta disponibilă în octombrie 2010 în supermarketurile şi hipermarketurile din România. Dar aceste criterii nu sunt în mod obligatoriu împărtăşite de toţi consumatorii, parţial şi din cauza unei lipse de informaţii şi de educaţie în materie de vin.
Cei mai mulţi dintre consumatorii români preferă, de pildă, vinurile albe demiseci (la nivel internaţional, preferinţele se îndreaptă mai degrabă către vinuri roşii seci şi în al doilea rând către vinuri albe seci). La această categorie (albe demiseci) nu am întâlnit la raft niciun vin demn de medalia de aur, ci doar 28 de vinuri care au fost medaliate cu argint. I-aş menţiona pe primii clasaţi în această categorie: Muscat Ottonel V-Drinks 2009, Fetească Regală Schwaben Wein 2009 şi Fetească Regală Domeniile Tohani 2009.
La rose-uri, în schimb, am avut trei medaliaţi cu aur: Cabernet Sauvignon Călăuza Rose 2009, demisec; Burgund Schwaben Wein Rose 2009, demidulce, şi Wine Princess Rose 20