O tânără de 25 de ani este pe cale să producă o mică revoluţie în domeniul criminalisticii. Ea vrea să pună bazele entomologiei judiciare la noi în ţară. Lavinia Paul este doctorand în domeniul biologiei şi se ocupă cu analizarea insectelor care colonizează cadavrele pentru a determina intervalul post-mortem.
Entomologia judiciară se ocupă cu studiul insectelor necrofage din punct de vedere al expertizei criminalistice. Practic, experţii din acest domeniu pot determina cât timp s-a scurs de la decesul unei persoane în funcţie de insectele care colonizează cadavrul şi de stadiul lor de dezvoltare.
Deocamdată nu există în România, deşi este una dintre expertizele pe care se pune foarte mult accent în ţări precum S.U.A., Canada sau Franţa.
Secretarul general al Asociaţiei Criminaliştilor din România, colonelul în rezervă Vasile Lăpăduş susţine aplicarea ei şi la noi în ţară.
„O astfel de expertiză este necesară şi relevantă pentru rezolvarea cazurilor de crimă. FBI-ul şi Jandarmeria Naţională din Franţa se bazează foarte mult pe expertiza entomologică“, susţine Lăpăduş.
Lavinia Paul, o tânără în vârstă de 25 de ani, care a terminat deja două mastere, unul european în criminalistică - la Universitatea „Gheorghe Cristea“ şi celălalt în entomologie medicală – la Universitatea Bucureşti, vrea să pună bazele acestui serviciu criminalistic şi în România.
Reprezentanţii IGPR spun că „e posibil“
Lavinia este atât de determinată încât, neavând la dispoziţie un laborator în care să facă experimentele, a improvizat unul în propriul balcon având parte şi de surprize neplăcute. „Am pus carne de porc, care seamaănă cu carnea umană, în borcane pe care le-am acoperit cu tifon.
În timpul experimentului, care a durat patru luni, insectele care au invadat carnea au scăpat şi mi-au invadat şi apartamentul“, povesteşte Lavinia. Cu toate a