După decizia Curţii Constituţionale privind legea educaţiei este de aşteptat ca UDMR să se reorienteze. Progresul în dreptul minorităţilor e condiţia prezenţei în orice Guvern, a declarat liderul UDMR Marko Bela. Analistul politic Andrei Ţăranu spune la RFI că în prezent UDMR se află într-o poziţie ambiguă pentru că a oferit sprijin Guvernului şi nu a câştigat cât şi-a dorit.
După decizia Curţii Constituţionale privind legea educaţiei este de aşteptat ca UDMR să se reorienteze. Progresul în dreptul minorităţilor e condiţia prezenţei în orice Guvern, a declarat liderul UDMR Marko Bela.
Analistul politic, Andrei Ţăranu spune la RFI că în prezent UDMR se află într-o poziţie ambiguă pentru că a oferit sprijin Guvernului şi nu a câştigat cât şi-a dorit.
“UDMR păstrează câţiva aşi în mânecă, el poate să dezechilibreze sistemul guvernametal iar partidele de la guvernare în special PDL ştiu acest lucru. Din acest motiv ei încearcă să ofere UDMR-ului cât mai multe garanţii şi avantaje. Una dintre ele: asumarea legii educaţiei într-un mod destul de neconstituţional după cum am văzut, ceea ce pune UDMR într-o situaţie destul de ambiguă pentru că deşi a dat foarte mult sprijin partidelor aflate la guvernare ei nu au câştigat atât cât şi-au dorit” explică analistul politic, Andrei Ţăranu…
Amintim, Curtea Constituţională a decis: Legea educaţiei, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, este neconstituţională. Acum Legea Educaţiei se întoarce în Parlament, la comisia de învăţământ din Senat. Prevederea cea mai controversată din această lege a educaţiei se referea la minorităţi. Acestea ar fi urmat să studieze istoria şi geografia României în limba maghiară iar limba română să fie învăţată ca o limbă străină.
După aflarea deciziei, liderul UDMR, Marko Bela a explicat că nu crede că asumarea răspunderii e neconstituţională. Marko Bela a menţionat