Rromii sunt hoţi, bolnavii de SIDA sunt periculoşi, homosexualii preferă bărbaţii pentru că n-au cunoscut o femeie adevărată - sunt câteva dintre preconcepţiile românilor. A avea prejudecăţi este ca şi când ai privi mereu lumea, sau doar o parte din ea, prin lentile într-o singură culoare. Indiferent de nuanţele din jur, tu o vei vedea mereu la fel.
Deseori avem impresia că ştim tot ce contează despre un om pe care nu l-am cunoscut. Am auzit atâtea despre alţii ca el, încât avem o părere fermă, pentru că am generalizat exemplele, de regulă cele negative.
Citiţi şi: O româncă vorbeşte despre prejudecăţile spaniolilor din Galicia: "Mulţi cred că românii sunt ţigani"
„Uneori această părere este atât de puternică încât nu te lasă să mai vezi omul, nici chiar atunci când îl ai în faţa ta", spune Irina Niţă, directorul executiv al organizaţiei Accept, care apără drepturile minorităţilor sexuale din România.
Reprezentanţii acestei minorităţi, alături de persoanele infectate cu HIV, cele cu handicap psihic şi cele de etnie rromă sunt grupurile cel mai expuse prejudecăţilor românilor, după cum arată rezultatele unui sondaj naţional realizat în 2009 la cererea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
MINORITĂŢILE SEXUALE
„Lentilele colorate" distorsionează imaginea minorităţilor sexuale şi o reduc la stereotipuri, explică Irina Niţă. „Dacă e bărbat, trebuie să aibă gesturi feminine, să fie interesat de modă şi, eventual, să fie cel mai bun prieten al femeii. Şi trebuie să se travestească. Dacă e femeie, trebuie să fie băieţoasă", arată reprezentanta Accept.
„Bărbaţii gay sunt aşa pentru că n‑au cunoscut o femeie adevărată. Femeile gay, după o logică similară, au fost dezamăgite în dragoste de un bărbat".
Sunt şabloane în care, de cele mai multe ori, lesbienele, homosexualii şi t