Numărul datornicilor către furnizorul de gaze a crescut de la începutul anului cu 36 la sută faţă de anul trecut. Cea mai mare parte a restanţierilor sunt consumatori casnici.
Dorina Bumbu este doar unul dintre abonaţii din Alba care nu a reuşit să-şi achite timp de cinci luni facturile către furnizorul de gaze naturale.
Femeia de 63 ani susţine că nici nu avea cum, pentru că împreună cu soţul ei trebuie să se descurce lunar cu 225 de lei, repezentând venitul minim garantat acordat de către stat.
Renunţă la gaz şi aleg încălzirea cu lemne
„Aveam de plătit la factura de gaz 700 de lei. Din cei 225 de lei nu am reuşit să plătesc factura de cinci luni. Nu aveam cum să mă achit de datoria la gaz. Pe lângă aceste costuri, am probleme de sănătate şi sunt nevoită să folosesc mai multe medicamente“, a spus Dorina Bumbu, de 63 de ani, din Alba Iulia.
Pentru că nu a reuşit să-şi achite restanţele către E-ON Gaz, Dorina Bumbu îşi va încălzi casa cu lemne. „Am avut noroc că nu am dărâmat teracota şi la iarnă o să facem focul cu lemne. Din ce am primit ca subvenţie, o să ne cumpărăm o lemne, pentru că gazul e tare scump, ne arde buzunarele“, a spus Dorina Bumbu.
Familia nevoiaşă a cerut ajutor pentru încălzirea locuinţei. „Noi am acordat acestei familii o subvenţie pentru încălzirea cu lemne. Mai exact, a primit 290 de lei, suma cuvenită pentru întreg sezonul rece, deoarece familia beneficiază de venitul minim garantat“, a spus Delia Cristescu, directorul Serviciul Social al primăriei Alba Iulia.
94% dintre restanţieri sunt consumatori casnici
Datoriile înregistrate de consumatorii din Alba se ridica la aproape 7,6 milioane lei. „În judeţul Alba, E.ON Gaz România a fost nevoită să sisteze serviciul de furnizare a gazelor naturale pentru neplata facturilor reprezentând contravaloarea gazelor naturale consumat