Tineri care chiulesc iar mai apoi sunt implicați în accidente rutiere, adolescenți care își bat colegii sau le vorbesc urât profesorilor, elevi care vin la școală doar pentru a fi remarcați și nimeni nu-i poate ține în frâu, cam acesta este portretul tânărului rebel din epoca modernă.
În urmă cu aproximativ cinci luni de zile, un tânăr care în mod normal trebuia să se pregătească pentru examenul de bacalaureat, a jefuit o casă de schimb valutar din centrul Aradului. Motivul? Avea nevoie urgent de 500 de euro, pentru că era dator către niște cămătari din oraș.
Regulile sunt făcute ca să fie încălcate
Cazuri similare au loc în aproape în fiecare școală din România. Cine se face vinovat de comportamentul celor care ar trebui să fie un exemplu pentru viitorul țării și care sunt măsurile care se iau în astfel de situații?
Profesorii se scuză aproape de fiecare dată și spun că ei fac tot ce le stă în putință pentru ca tinerii care ajung pe mâna lor să nu devină infractori mult prea devreme.
“Excepții există în fiecare școală, iar acest lucru se trage de la cei șapte ani de-a acasă. La școală există un regulament pe care elevii sunt obligați să-l respecte. În caz contrar se iau măsuri...destul de drastice”, a explicat fenomenul, Iulia Mocaci, profesoară.
Zeci de elevi exmatriculați
Nu mai puțin de 50 de elevi au fost exmatriculați în ultimul an din școlile arădene, din diverse motive. La rândul lor, polițiștii recunosc că au de-a face cu un număr tot mai mare de elevi infractori.
“Avem elevi cercetați pentru jaf, alții pentru infracțiunea de loviri și alte violențe. De asemenea, foarte mulți minori chiar ajung la noi pentru furt”, a declarat Camelia Tuduce, purtător de cuvânt la IPJ Arad.
O notă scăzută la purtare sau un trei la cea mai grea materie din orar nu ajută cu nimic. Elevii, din ce în ce mai rebeli se ambițione