„Atenţie, la următorul semnal, va fi ora exactă!”, se auzea altădată la postul naţional de radio. Acum, la 82 de ani, cât a împlinit în prima zi de noiembrie Radio România, bucureştenii au intrat în clădirea din strada General Berthelot 60-64. Porţile instituţiei s-au deschis timp de trei zile pentru curioşi.
În Cabina 31, la etajul III se lucrează pe benzi. „Acum, nu e voie să intrăm pentru că se dă ora exactă!”, spune doamna care însoţeşte un grup de cinci persoane. Peste câteva secunde, cineva ne spune că George Enache, realizator, are invitaţi la ora 11.30 şi nu putem să-l deranjăm. „Nu este emisie în acest moment, e muzică”, spune doamna Georgeta, angajată din 1984 a Radio-ului. Doamna Georgeta, una dintre însoţitoare, a prins şi Revoluţia aici. „Pe holurile astea erau numai soldaţi!”, îşi aminteşte femeia.
Ascultători în studioul "Mihai Zira"
Vizită de sus în jos
Liftul opreşte la etajul II. Holuri capitonate cu lambriuri de lemn. Pare o cutie imensă de radio vechi. Se aude numai muzică populară. De la mai tânărul post, Antena Satelor. Gheorghe Ghelmez le spune vizitatorilor cum se lucrează aici. „Nu mai lucrăm pe bandă, ci totul este acum pe calculator”, spune redactorul-şef. Se lucrează pe aparatură modernă, din anul 2000.
În vizită la Antena Satelor
Din Cabina 28 se aud numai ştiri din Bucureşti. Bucureşti FM se prinde pe 98,3. Vizitatorii, unii dintre ei se autodenumesc „fanatici”, ajung şi în sala de concerte cu scaune roşii. Aici repetă corul de copii, dar şi artiştii care susţin concerte. „E proaspăt renovată”, spune însoţitoarea. La Radio3Net, de la microfonul unde altădată povestea Florian Pittiş, vorbesc acum două puştoaice, e ora copiilor la Kids Radio.
La Radio3Net copiii fac emisiune
Studioul de teatru, magnet pentru ascultători
Într-o cabină, la parter, printre microfoa