Iubitorii de scurt-metraje vor avea, de astăzi şi până dumi-nică, posibilitatea de a urmări 52 de filme de calitate.
Festivalul internaţional de scurt metraje „Alter-Native" de la Târgu-Mureş a ajuns la cea de-a XVIII-a ediţie şi nu dă semne că s-ar lăsa influenţat negativ de criza financiară. Asta pentru că organizatorii evenimentului au reuşit să adune şi în acest an 150.000 de lei, adică bugetul de care a dispus şi în 2008 festivalul. Banii vor fi utilizaţi în principal pentru transportul şi cazarea invitaţilor, precum şi pentru restul cheltuielilor legate de proiecţiile de film.
Iubitorii de scurt metraje vor urmări filme de calitate, dau asigurări organizatorii festivalului, care au anunţat că cele 52 filme incluse în concurs au fost alese din 679 pelicule din peste 50 ţări prezentate la preselecţie. „În concurs se vor afla 26 filme de ficţiune, 21 filme de animaţie, 4 documentare şi un film experimental. România şi Franţa vor fi reprezentate de câte şapte scurt metraje, iar Ungaria de şase. În acest an invitatul de onoare al festivalului este Slovenia", a precizat directorul festivalului de la Târgu-Mureş, Şipoş Levente, care spune totodată despre Slovenia că produce filme de calitate, însă prea puţin cunoscute publicului din România. Potrivit lui Şipoş Levente, programul de concurs din acest an va fi de 11 ore şi şapte minute.
Lungmetraje
Directorul festivalului, Şipoş Levente, a mai precizat că, dincolo de scurtmetrajele prezente în concurs, iubitorii de film vor avea posibilitatea să urmărească pe tot parcursul evenimentului, care se va desfăşura în Palatul Culturii, nu mai puţin de 22 filme artistice şi documentare din categoria lungmetraj. Printre acestea se află şi două creaţii propuse la premiul Oscarla categoria „Cel mai bun film străin". Este vorba de filmul lui Szabolcs Hajdu, „Bibliotheque Pascal", ale cărui secvenţe au fost