Californienii ar fi putut deţine, cultiva şi distribui în mod absolut legal marijuana în scop recreaţional. Din păcate pentru liberali, propunerea 19, care ar fi permis toate aceste lucruri, a fost respinsă de electoratul acestui stat în cadrul referendumului organizat ieri, odată cu alegerile legislative, potrivit Reuters. Sursa: Reuters
Numărătoarea a două treimi din voturi arăta azi o diferenţă destul de mare - proporţia celor care au votat împotriva legalizării o depăşea cu nouă puncte procentuale pe cea a susţinătorilor. Aceştia din urmă au admis că electoratul tânăr nu s-a grăbit să vină la vot şi că soarta legii a fost decisă de alegătorii vârstnici, conservatori.
Votul împotriva propunerii s-a impus în aproape tot statul, cu o singură excepţie – liberalul San Francisco, unde susţinătorii legalizării au câştigat la limită, potrivit unui sondaj Edison Research, citat de Christian Science Monitor. Sondajele au arătat că simpatizanţii democraţilor au votat în general pentru Propunerea 19, în vreme ce republicanii şi independenţii au votat împotrivă.
Strânşi în faţa sediului de campanie unde şi-au aprins joint-uri şi au aşteptat rezultatele, susţinătorii legalizării nu şi-au ascuns dezamăgirea, dar au promis că vor relua lupta, peste doi ani.
Deschizători de drum
În 1996, California a devenit primul stat american care a legalizat distribuţia şi uzul de marijuana în scop medicinal. Alte 13 state i-au urmat ulterior exemplul.
Propunerea 19 ar fi permis californienilor cu o vârstă de cel puţin 21 de ani să cultive plante de cannabis pe o suprafaţă de până la 7,5 metri pătraţi şi să deţină o cantitate de până la 28 de grame de marijuana, pentru uzul personal. Măsura ar fi permis totodată autorităţilor să reglementeze cultivarea şi distribuţia de marijuana în scop recreaţional.
Susţinători