Subiectele pentru examenul de la sfârşitul clasei a VIII-a, dar şi cele de la bacalaureat rămân neschimbate faţă de sesiunea din această vară, problema fiind compunerea pe o temă dată. Sursa: VLAD STĂNESCU
Elevii de clasa a VIII-a, dar şi liceenii din anii terminali pot sta liniştiţi. Subiectele de la evaluarea naţională, dar şi cele de la bacalaureat au acelaşi grad de dificultate ca şi în sesiunea din această vară.
Imaginaţia primeşte notă bună
Subiectul de la limba şi literatura română care poate continua să le dea bătăi de cap elevilor de clasa a VIII-a pare să fie compunerea liberă pe baza unei teme date, care îi "rupe" pe copii de comentariile învăţate pe de rost din culegeri.
Spre exemplu, în modelul publicat pe http://subiecte2011.edu.ro, elevilor li se cere să redacteze o compunere de 10-15 rânduri în care să prezinte "o întâmplare imaginară din jungla de pe planeta Venus", plecând de la un text dat, din revista "Terra Magazin".
Şi la matematică se continuă încercarea de a aduce calculele abstracte în lumea reală. De exemplu, una dintre cerinţele cuprinse în modelul de subiect este: "În graficul de mai jos sunt reprezentate rezultatele obţinute de toţi elevii unei clase la teza din semestrul al II-lea la matematică. Numărul elevilor din acea clasă este egal cu...".
Marea diferenţă faţă de anul trecut este că probele nu vor fi susţinute în timpul anului şcolar, ci în iunie. Şi în ceea ce priveşte calendarul bacalaureatului sunt schimbări. Liceenii nu vor începe sesiunea de emoţii din februarie, cu probele de competenţe, ca în acest an, ci vor intra în focurile probelor de pe 6 iunie, când le vor fi testate competenţele orale la limba şi literatura română.
Proba la limba şi literatura română la Bac-ul 2011 va cuprinde trei subiecte: o analiză pe baza unui text dat, un eseu despre un gen