Dacă vreţi să evitaţi arsurile la stomac, ar fi bine să nu consumaţi la prima oră băuturi energizante, snackuri cu usturoi, chipsuri sau dulciuri.
Cafeaua, sucul natural de portocale, ceaiul negru, chipsurile şi ciocolata sunt alimente pe care nu ar fi bine să le consumaţi dimineaţa pe stomacul gol.
Medicii nutriţionişti vă învaţă câteva obiceiuri bune, astfel încât să evitaţi arsurile la stomac.
Întâi micul dejun, apoi cafeaua
Cafeaua, ca şi alte băuturi energizante, de exemplu ceaiul negru sau Cola, sunt iritante gastrice. „Nu vă recomand să începeţi ziua cu băuturi care stimulează secreţia gastrică. Luaţi întâi un mic dejun consistent şi apoi continuaţi cu cafea sau ceai negru, după preferinţe", vă sfătuieşte medicul nutriţionist Eduard Adamescu, din Bucureşti. Dacă vă este greu să renunţaţi la cafeaua de dimineaţă, o soluţie ar fi să luaţi micul dejun acasă (măcar o banană) şi să vă savuraţi cafeaua de dimineaţă la serviciu. Nici băuturile dulci şi acidulate nu sunt o variantă bună pentru a vă începe dimineaţa. Şi acestea „rod" stomacul.
Atenţie la alimentele piperate
O variantă rapidă de mic dejun ar putea fi chiftelele sau şniţelul. Dacă sunt însă foarte condimentate şi preparate din carne de porc, mai bine le lăsaţi pentru masa de prânz. „Alimentele piperate consumate la prima oră pot favoriza gastrita şi ulcerul", adaugă nutriţionistul Eduard Adamescu. Sunt de preferat şniţelele din peşte sau chiftelele din carne de pui, preparate cu multă verdeaţă şi mai puţine condimente.
Chipsurile, sticksurile, alunele, snack-urile cu usturoi
„Cronţonelele" sunt o variantă rapidă de mic dejun, dar nu una sănătoasă. „Vă sfătuiesc mai degrabă să vă pregătiţi de seara o salată de crudităţi. Prepară foarte bine sucurile gastrice pentru masa de prânz", sugerează Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie. Mai puţ