„Sarcina relansării economiei americane cade acum pe umerii Rezervei Federale (Les Echos). „Obama a fost chemat să dea socoteală în faţa Americii” (Il Giornale). „Mișcarea Tea Party îşi câștigă un loc la masa de la Washington” (Financial Times). „Economia domină votul din Statele Unite” (El Pais). „America crizei a votat în această seară, iată de ce alegerile au fost unele neobișnuite” (Osservatore Romano). „Victoriile obținute de mișcarea Tea Party reprezintă un adevărat cutremur pe scena politică americană” (The Guardian).
Subiectul dominant din presa franceză şi europeană este reprezentat de alegerile americane de la jumătatea mandatului.
„Cum va putea Obama să treacă peste?” (desigur peste înfrângere), este titlul de pe prima pagină a cotidianului Le Figaro. Înfrângerea suferită de președinte îl va obliga să îşi schimbe maniera de a guverna în următorii doi ani de mandat.
„Sarcina relansării economiei americane cade acum pe umerii Rezervei Federale”, adică a Băncii Naționale americane, consideră Les Echos. Banca centrală va anunța în această seară al doilea plan de achiziționare de active financiare pentru a dinamiza creșterea economică. O strategie cu efecte discutabile.
Cotidianul italian Il Giornale consideră că „Obama a fost chemat să dea socoteală în faţa Americii”. Rezultatele parlamentare riscă să facă din el un ostatec la Casa Albă deoarece Congresul este un actor foarte important, nu numai în politica internă dar şi în politica externă.
Osservatore Romano, ziarul editat de Vatican, consideră că „America crizei a votat în această seară, iată de ce alegerile au fost unele neobișnuite”.
De aceeași părere este şi cotidianul spaniol El Pais: „Economia domină votul din Statele Unite”. Pentru 80 % dintre electori, economia este principala grijă iar 40 % se declară simpatizanți ai mișcării Tea Party.
Ziarele britanice cons