O parte din bănci practică dobânzi mascate abuziv sub forma comisioanelor şi din acest motiv contestă ordonanţa de urgenţă privind creditarea populaţiei. Iată ce afirmă în emisiunea Profit sau Pierdere Gheorghe Piperea (audio), avocatul care apără în instanţe mai mulţi clienţi nemulţumiţi ai băncilor.
O parte din bănci practică dobânzi mascate abuziv sub forma comisioanelor şi din acest motiv contestă ordonanţa de urgenţă privind creditarea populaţiei. Iată ce afirmă în emisiunea Profit sau Pierdere Gheorghe Piperea, avocatul care apără în instanţe mai mulţi clienţi nemulţumiţi ai băncilor.
Gheorghe Piperea spune că tocmai de aceea o altă parte din bănci consideră că ordonanţa va elimina concurenţa incorectă a acestora dobânzi ascunse.
"Unele dintre ele au primit chiar cu încântare anumite texte din ordonanţa 50 a Guvernului pentru că li s-a permis în felul acesta să-şi majoreze, cu o anumită marjă de libertate, nişte costuri - lucruri pe care nu le puteau face până în acest moment datorită competiţiei cu celelalte bănci care obişnuiau să afişeze o dobandă relativ mică dar să ascundă restul de dobandă sub denumirile de comisioane.
Au apărut în prezent nişte rapoarte financiare depuse de unele bănci pe 2009 care înregistrează ca venituri din dobânzi comisioane.
Adică exact ce spuneam eu, că aceste comisioane nu sunt altceva decât nişte dobânzi mascate."
Gheorghe Piperea, avocatul unui grup de clienţă nemulţumiţi ai băncilor, în cadrul emisiunii Profit sau Pierdere la RFI (audio).
Amintim, FMI şi Comisia Europeană au cerut modificarea ordonanţei 50 privind creditele populaţiei pentru a asigura un echilibru între bănci şi consumatori.
Cele două instituţii nu au precizat însă răspicat dacă aceasta este o condiţionalitate strictă pentru eliberarea următoarei tranşe.
Ulterior, autorităţile de la Bucureşti au vorbit despre g