Psihologul Daniel David a ”debutat” astăzi pe VoxPublica cu un text referitor, zic eu, extrem de interesant și actual, legat de modul în care suntem contaminați (manipulați) de informațiile apărute în mass-media, la care a adăugat și câteva sfaturi despre cum putem controla sau diminua efectele acestei contaminări (am folosit ghilimelele la termenul ”debut”, pentru că opinii ale lui Daniel David ați mai putut citi aici în cadrul unor interviuri sau prezentate în alte articole).
Preocuparea lui Daniel David legată de manipulare (inclusiv în mass-media) este mai veche și a constituit chiar tema lucrării lui de doctorat, intitulată ”Prelucrări inconştiente de informaţie. Contaminarea psihologică în mass-media, practica clinică şi juridică”, publicată ulterior (în 2004) la Editura Tritonic, Bucureşti.
În sinteză, articolul lui Daniel David arată că, din punct de vedere științific, Spinoza a avut dreptate atunci când a afirmat că mintea umană funcționează după următorul model:
”Pasul 1: atunci când mi se transmite o informaţie, iniţial o înţeleg, dar odată cu înţelegerea, o consider, din start, ca fiind adevărată;
Pasul 2: analizez informaţia pe care am primit-o şi decid, prin analize conştiente şi/sau automate, dacă aceasta este chiar adevărată sau dacă este falsă.”
Contaminarea apare pentru că, din diferite motive, cei mai mulți dintre oameni nu parcurg pasul 2 (articolul integral, aici).
Articolul lui Daniel David mi-a amintit de ”scandalul” acestei săptămâni, legat de așa-zisa stenogramă dintre Tudor Chirilă și directorul diviziei new-media Realitatea-Cațavencu, Dragoș Stanca. Pentru cei care nu cunosc subiectul, pe scurt: luni, Tudor Chirilă a publicat pe propriul blog un text și o înregistrare telefonică, din care rezultă că Dragoș Stanca i-ar fi cerut mită pentru a-i promova o piesă pe care o va lansa joi cu trupa ”Vama”. În câtev