Coborârea plafonului maxim de venit la acordarea burselor „Bani de liceu“ de la 150 la 149,99 de lei lasă fără bani mii de elevi. La un venit de 600 de lei brut, o familie cu doi copii la şcoală nu se mai califică pentru a primi sprijin financiar prin Programul de burse „Bani de liceu“.
Ministerul Educaţiei nu are bani pentru a susţine în acest an şcolar bursele acordate prin Programul naţional „Bani de liceu". Deşi numărul elevilor eligibili e de 128.298, cel al beneficiarilor e de 124.569. Andreea Enache şi Daniela Ciobanu (17 ani), eleve în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu" din Craiova, judeţul Dolj, au primit sprijin financiar din partea statului doi ani la rând pentru a putea urma cursurile liceului.
Fetele provin din familii modeste cu un venit lunar pe membru de familie de 150 de lei brut. La începutul acestui an şcolar, după ce şi-au depus dosarele, au aflat că nu se mai califică pentru primirea burselor. Şi asta pentru că au cu un ban peste plafonul de venit pe membru de familie impus de Ministerul Educaţiei pentru primirea acestui sprijin financiar. Adică 150 de lei în loc de 149,99 lei, suma maximă acceptată.
În aceste condiţii, Andreea şi Daniela au pierdut 180 de lei pentru fiecare lună de şcoală, sumă care reprezintă cuantumul bursei care li se cuvenea. „Măcar de ne-ar fi spus înainte să facem dosarul. Oricum, nu e corect. Probabil că cei care au decis aşa au totul şi se gândesc numai la ei", a spus Andreea. Dacă ar fi fost din oraş, fata ar fi suportat mai uşor această pierdere financiară. Dar este din Perişor, iar în Craiova dă pe chirie 400 de lei. Tatăl ei munceşte în construcţii şi aduce în casă 600 de lei pe lună, singurul venit din familie.
Risc de abandon şcolar
La fel se întâmplă şi în cazul Danielei. Este din Puţuri, iar în oraş stă cu chirie. Tatăl ei primeşte ca însoţitor al unui