Ministerul Finanţelor acuză statul că nu cunoaşte situaţia reală a patrimoniului şi nici valoarea acestuia, din cauza faptului că actualizarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public se face cu o întârziere şi de 3-8 ani.
Finanţele propun modificarea legislaţiei şi sancţionarea autorităţilor responsabile şi arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de Guvern că, în urma actelor normative emise în al doilea trimestru din acest an, nu s-a realizat nicio actualizare a inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.
Totodată, Finanţele reclamă cazuri flagrante, dând ca exemplu înscrierea în inventar a unor bunuri care au fost retrocedate, sau regăsirea în patrimoniu a unor bunuri care nu se încadrează în categoria domeniului public. "Datorită neactualizării inventarului bunurilor din domeniul public al statului de către ordonatorii principali, aceştia nu au putut accesa fonduri europene", se mai spune în nota de fundamentare.
Potrivit proiectului de HG, cea mai mare sancţiune, de 50.000 de lei (aproape 12.000 de euro), va fi aplicată pentru darea în folosinţă gratuită, sau închirierea, fără respectarea procedurilor prevăzute de actele normative în vigoare, sau nerespectarea destinaţiei pentru care au fost date în administrare bunurile din domeniul public al statului. Amenda se aplică pentru fiecare bun în parte.
MFP propune ca modificarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului aflate în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale să se realizeze prin Ministerul Administraţiei şi Internelor.
De asemenea, în proiectul de HG se menţionează că operarea modificărilor în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului se face prin sistemul securizat al Ministerului Finanţelor de către ordonatorii principali, în termen de 30 de z