Franţa şi Marea Britanie instituite o forţă militară comună şi un laborator de cercetări şi teste nucleare ce va fi folosit de ambele ţări. Sursa: REUTERS
Franţa şi Marea Britanie, foşti rivali istorici, actuali parteneri în NATO şi UE, au făcut ieri un pas fără precedent spre cooperarea în domeniul apărării, care va include instituirea unei forţe militare comune, dar şi a unui laborator de teste nucleare ce va fi folosit de ambele ţări.
Fiecare stat îşi va păstra suveranitatea şi dreptul de a-şi desfăşura forţele armate în interesul naţional, atunci când doreşte, a asigurat premierul britanic David Cameron, pentru a răspunde suspiciunilor unor observatori privind punerea la comun a resurselor militare.
"Nu este vorba despre o armată europeană (...), nu vom împărţi puterea noastră de descurajare nucleară", a întărit Cameron la Londra, la un summit de o zi, alături de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, potrivit Reuters.
Ce prevede acordul
Două tratate au fost semnate ieri de cei doi lideri. Primul document prevede instituirea unui centru de cercetări nucleare în Marea Britanie şi a unui alt centru ce va permite testarea tehnologiilor nucleare, în Franţa. Zeci de experţi francezi şi britanici vor lucra la cele două facilităţi, iar costurile proiectului vor ajunge la mai multe milioane de euro.
Celălalt tratat prevede crearea unei forţe comune la care vor participa câte 5.000 de militari din fiecare ţară, ce vor putea fi mobilizaţi pentru operaţiuni externe bilaterale sau sub drapelul NATO, ONU ori al UE.
Marea Britanie şi Franţa au hotărât de asemenea să folosească împreună portavioanele de ţinute, pentru misiuni de antrenament sau chiar pentru anumite operaţiuni. Cele două state vor putea astfel să menţină în per manenţă un portavion pe mare, cu costuri financiare mult mai mici. @N_