BNR a anunţat ieri că a stabilit ţinta de inflaţie pentru 2012 la 3%, încadrată de obişnuitul interval acceptat de variaţie de plus minus un punct procentual. Din 2013 banca centrală vorbeşte de o "ţintă staţionară de inflaţie", respectiv care ar trebui să rămână stabilă şi în anii ulteriori, de 2,5%, cu acelaşi interval de variaţie.
"S-au făcut multe calcule şi acesta este nivelul care ar ajuta economia", spune Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR pe probleme de politică monetară. Ambele ţinte aprobate ieri de Consiliul de Administraţie al BNR urmează să fie discutate şi cu Guvernul. Practic, ţinta de inflaţie de 2,5% va fi menţinută până la trecerea la euro, care era programată pentru ianuarie 2015, însă respectarea acestui calendar pare tot mai dificilă. După trecerea la euro, politica monetară va fi condusă de Banca Centrală Europeană, BNR păstrând în principal competenţe pe partea de supraveghere prudenţială a băncilor.
Pentru anul viitor BNR are stabilită o ţintă de 3%, faţă de 3,5%, anul acesta. Banca centrală lucrează cu ţinte de inflaţie, care ar trebui să ancoreze aşteptările inflaţioniste, dar prezintă şi proiecţii asupra evoluţiei preţurilor, pe care le actualizează trimestrial. În actuala proiecţie, BNR anticipează că inflaţia va urca la 7,8% până în decembrie, urmând însă să încetinească puternic în a doua parte a anului viitor, până la 3,1%.
Orizontul de prognoză se încheie acum în vara lui 2012, când este anticipată o inflaţie de 3%. Marja de eroare a prognozei creşte însă odată cu perioada, de la un punct procentual pentru sfârşitul anului până la 2,4 puncte procentuale pentru iunie 2012.
"În urma evaluării noilor proiecţii, precum şi a riscurilor şi incertitudinilor asociate acestora, în principal a celor decurgând din factori aflaţi în afara sferei de influenţă a băncii centrale - activa