Un scurt bilanț al existenței românilor pe teritoriul Italiei de azi ar arăta cam așa: o comunitate de aproape 1.500.000 de persoane care a început să conteze pe plan politic, sute de asociații, probleme vechi legate de infracționalitate, educație, muncă și o imagine deseori „umflată” de presa din Peninsulă. Sursa: REUTERS
Între discuțiile despre drepturile lucrătorilor, pericolul pierderii limbii române și dezbinarea dintre asociațiile românilor din Italia, laitmotivul imaginii, o veche „poveste” care încă mai bântuie comunitatea, apare, cu sau fără voia participanților, în programul oricărei întâlniri a diasporei din Italia.
Parlamentarul italian Luca Volonté, liderul grupului Popular European din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, spune, într-un interviu acordat sâmbătă, la Veneția, „Evenimentului zilei”, (la conferința „Șanse egale pentru o Europă unită”, organizată de Asociația Social-Culturală Româno-Italiană „Europa”, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică) că românii au început să conteze pentru politicienii italieni. Și că imaginile cu moartea de la metrou a Maricicăi Hăhăianu au schimbat profund felul în care este privită comunitatea azi.
„Dacă românii nu se simțeau bine în mediul ăsta, evident, n-ar mai fi stat în Italia”, adaugă ambasadorul României la Roma, Răzvan Rusu, în legătură cu felul în care suntem priviți în Peninsulă.
URMĂRILE UNUI OMOR MEDIATIZAT
„Sper că atitudinea italienilor s-a schimbat”
Evenimentul zilei: Care este acum percepția italienilor despre românii din Italia?
Luca Volonté: Din păcate, comunitatea română, care poate reprezenta o oportunitate pentru Italia, este considerată de marea parte a mass-media și de o parte din clasa politică italiană drept o problemă. Ceea ce pot face oamenii politici italieni este să se uite cu atenți