În cei peste 45 de ani de activitate, Silvia Onişa a avut 36 de expoziţii personale de pictură, a devenit cetăţean de onoare al oraşului şi conduce singura fundaţie culturală din ţară aprobată de ministerul Culturii. Silvia Onişa provine dintr-o familie în care arta plastică înseamnă tradiţie.
A crescut printre culori şi pensule, a studiat arta încă din clasele primare, iar la 18 ani a avut prima expoziţie personală de pictură. N-a ratat nicio ocazie de a studia şi a aprofunda acest domeniu. Aşa că, după absolvirea celor două institute de artă plastică, din Iaşi şi din Bucureşti, a decis, la rândul ei, să-i înveţe pe tineri secretele picturii. „Timp de 26 de ani am fost profesoară de arte plastice, iar cea mai mare dorinţă a mea a fost aceea de a continua tradiţia Şcolii libere de pictură care a luat fiinţă în 1896 în Baia Mare", explică Silvia Onişa.
Tablou de 10.000 de euro
Astfel, în 1996, artista a deschis singura fundaţie culturală din România, aprobată de ministeul Culturii, „Onişa Art". Timp de 14 ani, în cadrul fundaţiei, Silvia Onişa a învăţat peste 400 de tineri ce înseamnă arta, le-a dezvoltat talentul şi i-a susţinut financiar şi artistic pentru a ajunge, la rândul lor, artişti.
Ambiţia şi mai ales talentul artistei şi-au spus cuvântul. Silvia Onişa este, de peste 30 de ani, membru al Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Baia Mare, timp de zece ani a fost muzeograf principal la Muzeul de Artă Plastică din Baia Mare. În urmă cu trei ani a fost numită cetăţean de onoare pentru activitatea artistică şi de educare a tinerilor. În plus, ea a fost inclusă în Enciclopedia artiştilor români contemporani, dar şi în Dicţionarul enciclopedic „Mari personalităţi din 1920- 2000". Tablourile care îi poartă semnătura se vând chiar şi cu 10.000 de euro.
Profil:
Născută: 10 martie 1947, la Dorohoi
Studii: Institutul