Europa trebuie să-şi reducă deficitele de pensii sau riscă să prelungească criza datoriilor din regiune, în condiţiile în care investitorii sancţionează guvernele care nu obligă cetăţenii să muncească mai mult, a declarat ministrul finlandez de finanţe Jyrki Katainen.
Investitorii "nu se uită numai la deficitul bugetar sau datorii, ci şi la slăbiciunile structurale," a declarat Katainen, potrivit Bloomberg. Finlanda, ţara cu cel mai rapid ritm de îmbătrânire a populaţiei din Europa, este un "laborator de testare" a modului în care deficitele de pensii vor afecta finanţele guvernamentale şi pieţele, mai spune ministrul.
Europa cheltuie aproape de patru ori mai mult decât China pentru a-şi susţine pensionarii, ca proporţie din Produsul Intern Brut, şi o dată şi jumătate mai mult decât Statele Unite, conform datelor Standard & Poor's. Cheltuielile "nesustenabile" legate de pensii ale Europei vor afecta în ultimă instanţă bonitatea regiunii, arată agenţia de evaluare financiară S&P.
"Nu mai este mult timp. Actualele sisteme ale Europei sunt nesustenabile în mai multe ţări", arată Marko Mrsnik, analist la S&P.
Acest lucru nu i-a oprit pe unii europeni să protesteze în stradă cu privire la eforturile guvernelor de a ajusta legislaţia din domeniul pensiilor. Franţa a fost afectată de cinci greve naţionale, cetăţenii opunându-se unui proiect de lege ce-i obligă să muncească doi ani în plus, până la vârsta de 62 de ani.
Sindicatele Air France-KLM Group au făcut apel pentru organizarea unei zile de proteste şi greve împotriva deciziilor guvernului francez de reorganizare a sistemului de pensii.
Ministrul finlandez de finanţe spune că actualul model al Europei în ceea ce priveşte pensiile nu este sustenabil.
În Finlada, "dacă cererea de servicii medicale va creşte atât cât am calculat, toţi tinerii noştr