Preţul pentru un kilogram de carne de porc oscilează în funcţie de greutatea animalului, între 7 şi 10 lei. Oamenii au apelat la internet atât din cauza crizei financiare, dar şi pentru a evita să mai meargă în târgurile de animale, unde plătesc o taxă zilnică de 5 lei.
Cu aproape două luni înaintea sărbătorilor de iarnă, pe internet s-au înmulţit anunţurile cu vânzarea de „porci graşi“ din partea ţăranilor deja familiarizaţi cu tehnologia modernă. Dacă până anii trecuţi, astfel de anunţuri puteau fi văzute doar în ziare, acum unele site-uri sunt pline de anunţuri de acest gen. În topul ofertelor, sunt porcii, al căror preţ a scăzut cu un leu pe kilogram faţă de anul trecut.
Nepotul a ajutat-o să-şi vândă porcii
Anişoara Baznău, de 78 de ani, este din comuna Lăpuşel şi se ocupă de creşterea porcilor de peste 40 de ani. Toată vara şi-a hrănit cei trei porci şi scroafa din bătătură, pentru a câştiga un ban în plus de sărbători. Iar pentru că vârsta nu-i mai permite să meargă în târg să-şi vândă animalele, a decis să îşi scoată porcii la vânzare pe internet. Cu toate că nu ştie nici cum se porneşte un calculator, octogenara are trei anunţuri pe internet, toate postate de nepotul ei. „Apoi, io nu mă pricep la internet, da’ nepotu’ mi-o zis că cel mai bine ne-om descurca dacă scriem anunţuri. Aşa o şi fost. Anu’ trecut am dat primu’ anunţ şi după vreo tri sau patru zile am şi reuşit să dau un porc. Amu’, mai am doi porci şi sigur vom reuşi să-i dăm“, a explicat bătrâna.
Porci cumpăraţi prin transfer bancar
Ca şi tanti Anişoara mai sunt şi alţi ţărani care au apelat la internet. Ionel Dragomir, de 45 de ani, este din localitatea Ariniş şi şi-a postat primul anunţ în urmă cu două luni. „Încă nu mi-am dat porcii, dar am primit în septembrie un avans pentru doi dintre ei. O familie din Maramureş, stabilită în Germania, m-a