A copilărit printre meșterii de la APACA și a ajuns să croiască redingote pentru Regele Mihai I. Pentru Alexandru Ciucu, o haină cusută impecabil e ca un business reușit: are mărimea potrivită, îţi dă prestanţă și nu se „șifonează" cu una cu două.
Deși atelierul lui Alexandru Ciucu se află ascuns în curtea fostei fabrici APACA, într-un labirint de parcări, ganguri și foste secţii de producţie, odată ce ai ajuns înăuntru, nu-ţi rămâne niciun dubiu că te afli pe teritoriul unui designer. Scrumiera din sala de așteptare este sculptată în forma unui centimetru de croitorie, pernele bej de pe canapea sunt brodate cu „Artist" iar gazda te întâmpină, ospitalieră, cu o cafea așezată pe un suport în formă de... nasture. Cafea pe care o poţi savura cu ochii la Coco Chanel, primul designer care a avut curajul să desfacă dintr-o mișcare corsetul rigid al modei, și a cărei fotografie alb-negru tronează chiar lângă intrare, într-o ramă de culoare argintie. Singurul chip pe care nu te-ai aștepta însă nici în ruptul capului să-l vezi flancat de diplome și fotografii pe pereţii din anticamera lui Ciucu este cel al lui Che Guevara, „El Comandante", chiar deasupra ușii care duce în sala de lucru. „Îl admir pe Guevara pentru spiritul lui liber", explică designerul, zâmbind ca pentru sine, iar imaginea pe care mi-o conturasem până atunci în minte se completează cu încă un element. Deci așa: un absolvent de finanţe dintr-o familie cu tradiţie în croitorie, care a studiat design-ul în Italia, și-a creat un business de succes din costume de lux la comandă - pentru care trebuie să fie psiholog, designer și om de marketing în același timp - și care, peste toate astea, îl admiră sincer pe Che Guevara.
Între Entuziasm şi Blazare
O ecuaţie complicată, dar nicidecum imposibilă. Iar dacă în ultimii 11 ani ai trecut măcar pe lângă vitrina unui magazin de costume „Tata și Fiul", at