"Ion are 75 de ani şi este căsătorit cu Nina...". Exclus ca povestea unui film, care începe astfel, să nu aibă vreo legătură, cât de mică, cu preşedintele Iliescu. Şi atunci, regizorul Călin Netzer i-a atribuit rolul preşedintelui Ion Iliescu din filmul "Medalia de onoare" chiar lui Ion Iliescu.
Palatul Cotroceni. Sala Unirii este plină ochi de lume. Actori, regizori, maşinişti, machiaj - "o secundă să mai dăm un pic de fond, domnu' preşedinte" - traveling, o uşă deschisă. "Vă rog să încetaţi cu zgomotul ăsta infernal, da?!". "Lumina! Hai, lumina, nu s-aude?!". Flash-urile incandescente întunecă albul îngheţat al primăverii matinale a anului 2009. "Hai cu imnu'!"
Şi imnul revărsat din boxe, încreţind pielea pe mâinile asistenţei, umple spaţiul. "Motor!!". Se turnează secvenţa în care personajul principal, Ion I. Ion (Victor Rebengiuc), este medaliat de preşedinte (Ion Iliescu), pentru fapte de arme.
"Acum, ce să spun, toată atmosfera asta cu imnul, cu preşedintele, care era chiar Ion Iliescu, a dat o altă conotaţie momentului. Foarte veridică, foarte reală, chiar dacă pe film ea nu durează decât un minut, un minut şi jumate", povesteşte unul dintre martori.
"Acţiunea se petrecea în 1995 şi era vorba de decorarea unui bătrân, fost ostaş pe front în al Doilea Război Mondial. Primea o medalie de onoare. S-a filmat ceremonia decorării bătrânului, alături de alţi câţiva. Era chiar o ceremonie de decorare, obişnuită la Cotroceni", îşi aminteşte preşedintele Iliescu. Spune că totul a fost în nota obişnuită. "M-am comportat foarte firesc. Eu, cel puţin, eram în nota obişnuită. Aceleaşi încăperi, doar alte timpuri".
Timpurile lui Traian Băsescu, după cum ar consemna istoria anului 2009. Numai că preşedintele în exerciţiu îşi luase liber pentru dimineaţa filmării. La urma urmei, doi preşedinţi, în acelaşi timp, la Cotroceni, ar fi fost prea mult