Ministerul Sănătăţii a început la 1 noiembrie campania de vaccinare gratuită. Medicii afirmă că vaccinul sezonier este cea mai eficientă modalitate de prevenire a gripei atât pentru persoanele sănătoase, cât şi pentru bolnavii cronic.
Campania de vaccinare se adresează în primul rând persoanelor care au imunitatea scăzută şi care pot suferi complicaţii grave. Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, este indicat să se vaccineze toate persoanele cu vârste de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special cu afecţiuni respiratorii şi cardiovasculare, cu boli renale ori cu diabet, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi şi personalul medico-sanitar.
„Vaccinul gripal este indicat şi persoanelor care au sistemul imunitar slăbit, ca urmare a unui tratament medicamentos de durată sau a infecţiei cu HIV, dar şi copiilor cu vârste între 6 luni şi 18 ani care fac terapie de lungă durată cu aspirină", recomandă medicul primar epidemiolog Rodica Şerban, specialist boli infecţioase în cadrul Clinicii Medlife din Bucureşti.
Vaccinarea este indicată şi gravidelor care au împlinit 14 săptămâni de sarcină, în cazul cărora complicaţiile gripei pot duce la pierderea sarcinii. Vaccinul nu pune în pericol sănătatea fătului, iar studiile arată chiar că bebeluşii ale căror mame s-au vaccinat în timpul sarcinii împotriva gripei prezintă cu 40 la sută mai puţine riscuri să facă infecţii în primele şase luni de viaţă.
1,3 milioane de doze
Anul acesta, pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1,3 milioane de doze de vaccin gripal. Imunizarea gratuită se va derula în cabinetele medicilor de familie şi în spitale.
Ţinând cont că vaccinarea gripală este cel mai eficient mod de prevenire a îmbolnăvirilor, specialiştii recomandă imunizarea şi persoanelor sănătoase, care nu intră în ca