Angajaţii fostului ADP au demarat plantările de toamnă în tot oraşul. Peste 200 000 de bulbi de flori vor fi sădiţi în parcuri. Din primăvară, Piteştiul va avea o nouă faţă, pentru că spaţiile verzi vor fi reamenajate, iar soiurile noi de lalele, aduse din Olanda, vor fi adevărate pete de culoare.
Piteştiul nu se dezice de renumele cu care s-a consacrat în România, şi anume acela de “Oraşul lalelelor”. Încă de iluni, angajaţii Administraţiei Domeniului Public au ieşit în parcuri, înarmaţi cu grebluţe şi sape, pentru a planta peste 200 000 de bulbi de narcise, muscari, zambile şi lalele.
Dintre toate, lalelele sunt cele mai numeroase, fiind puşi în pământ 180 000 de bulbi din această specie, din care 80 000 noi, cumpăraţi anul acesta din Olanda.
Şase soiuri noi de lalele
Surpriza cea mare pentru piteşteni va fi însă din primăvară, când vor vedea, înflorind în soarele timid, şase soiuri noi de lalele: Robassa, Candela, Sylvia von Lenep, Concerto, Hermitage şi Princess Orange. Bulbii respectivi au fost aduşi din Ţara lalelelor şi vor încânta privirile prin culorile specifice: roşu, galben, portocaliu sau combinat.
Din peisajul Piteştiului va lipsi însă laleaua neagră, spun specialiştii din cadrul ADP, care ne-au dezvăluit şi câteva dintre secretele acestor plante.
“Totul diferă în funcţie de mărimea bulbilor. Astfel că adâncimea de plantare este de trei ori mărimea bulbului, iar distanţa – de două ori mărimea bulbului. Pe metrul pătrat, densitatea de plantare este de la 60 la 80 de bulbi”, explică Anca Nedelea, inginer horticol în cadrul SC Salpitflor Green Sa, fostul ADP.
Deşi în fiecare an sunt plantate acelaşi număr de flori prin această metodă, numărul bulbilor se înjumătăţeşte până la momentul recoltării, din cauza condiţiilor climaterice, a oamenilor care fură lalelele cu totul, dar şi a câinilor maidanezi care îşi duc veacu