Un raport al Centrului Roman de Politici Europene arata ca Ordonanta de urgenta numarul 50, referitoare la creditele acordate populatiei, ar avea efecte pozitive asupra protectiei clientilor si ieftinirii creditelor, dar ca unele puncte sunt ambigue sau incomplete.
"Articolele 13, 14 si 17 din directiva elimina comisioanele mari de rambursare anticipata (stabilit la maxim 1%) si ofera consumatorilor dreptul de a se retrage anticipat dintr-un contract de credit in cazul in care se simt dezavantajati.
Aceasta prevedere poate avea un efect spectaculos asupra competitiei dintre banci, pentru ca se urmareste scaderea costurilor refinantarii, clientii putand ca atare trece mai usor de la o banca la alta, in functie de evolutia dobanzilor. In acest punct, ordonanta preia ca atare aceste standarde minimale impuse de UE", se arata in comunicatul trimis de CRPE catre Ziare.com.
Cu toate astea, articolul 37 al OUG 50 e considerat "confuz" de catre CRPE , din cauza faptului ca pare sa spuna ca indicele european de referinta in domeniul dobanzilor nu trebuie sa creasca. Lucru imposibil, din moment ce guvernul Romaniei nu poate sa stabileasca asta.
O alta critica adusa de CRPE vizeaza chestiunea aplicarii prevederilor ordonantei asupra contractelor de credit in curs de derulare, unde chiar directiva europeana ale carei rpevederi le preia OUG 50 este confuza.
Expertii CRPE cred ca ar fi fost de preferat ca ANPC sa propuna o lege nationala separata pentru contractele in curs, in loc sa specifice in ordonanta ca la acest punct nu transpune directiva ci se constituie in legislatie nationala suplimentara (o modalitate prea complicata de legiferare).
Un raport al Centrului Roman de Politici Europene arata ca Ordonanta de urgenta numarul 50, referitoare la creditele acordate populatiei, ar avea efecte pozitive