Aproape 200 de reclame şi imagini de mărci înregistrate din prima jumătate a secolului trecut, sunt expuse la sediul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Alba, în cadrul expoziţiei "Reclame şi comerţ în Alba Iulia", care poate fi fizitată până pe 26 noiembrie. Expoziţia este realizată în colaborare cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Sursa: Mihaela Moraru
Şeful Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale (SJAN) Alba, Dana Zecheru, a arătat că, în acea perioadă, mărcile se înregistrau la Camera de Comerţ şi Industrie Alba, care avea o zonă mai largă în subordine, incluzând de exemplu oraşul Turda.
Mărcile nu se înregistrau la nivel naţional, ca acum, dar "în momentul în care o cameră de comerţ şi industrie avea o marcă înregistrată, dosarul cu imaginea mărcii, ce cuprindea, ce reprezenta, cum arăta produsul era trimis imediat celorlalte camere de comerţ şi industrie din ţară, în aşa fel încât nici un alt produs similar să nu poată fi înregistrat cu marca respectivă".
La toate dosarele cu mărci înregistrate au fost găsite confirmări de primire de la celelate camere de comerţ din ţară.
Cuţitele Phönix
Mărcile înregistrate priveau practic orice. Cele mai deosebite ca denumire, cel puţin în Alba, erau două vinuri "Mărgăritarul Dacilor" şi "Nectarul Zeilor". Interesantă este şi cerinţa pentru cei care doreau să producă sub marca Angora Baret - barete din lână, cu marca scrisă în faţă. Angora Baret trebuia scris cu litere de aur.
"Avem mărci înregistrate din cele mai diverse. De exemplu, pentru pentru tacâmuri. Una dintre firme şi-a înregistrat Phönix Garanţie. Erau tacâmuri şi unelte de grădină cu tăiş de inox, de diferite forme, pe care scria Phönix. Erau singurii din ţară care aveau dreptul să scrie pe cuţite Phönix", a spus şeful SJAN Alba.
Această euforie a înregistrării mărcilor a apărut după marea cri