Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Vaslui au participat la o activitate preventivă desfăşurată la Şcoala generală nr. 10 „Mihail Sadoveanu" din municipiul Vaslui.
Cu această ocazie, poliţiştii au discutat cu elevii despre modalităţile de prevenire a traficului de fiinţe umane. Elevii participanţi la întâlnire au fost extrem de interesaţi şi au dorit să ştie care sunt persoanele care riscă să devină victime a traficului de fiinţe umane şi ce trebuie să facă acestea pentru a se proteja. De asemenea, au fost curioşi să afle cum reuşesc victimele traficului de fiinţe umane să scape din aceste reţele de traficanţi, care este modalitatea prin care poliţiştii intervin pentru prinderea traficanţilor şi cum reuşesc victimele să-şi continue viaţa după ce au suferit acele traume.
„Elevilor li s-a explicat faptul că traficul de persoane reprezintă o ameninţare pentru libertatea, integritatea fizică şi psihică şi, uneori chiar pentru viaţa celor implicaţi ca victime. Traficul de fiinţe umane, ca orice altă formă de crimă organizată, se consumă printr-un lanţ de infracţiuni. Din momentul racolării victimei, traficantul şi complicii lui încalcă legea în nenumărate moduri, iar drepturile fundamentale ale omului sunt încălcate. Infracţiunile comise în mod repetat de către traficanţi sunt infracţiuni grave care lovesc în valori umane supreme: dreptul la viaţă şi la libertate", a spus Ioan Macovei, şeful Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Vaslui.
El a mai precizat că pentru diminuarea acestei forme moderne de sclavie trebuie intervenit permanent, mai ales că grupul ţintă al traficanţilor se află la vârsta căutărilor, a întrebărilor, a asumării unor riscuri inutile de dragul aventurii, toate sub imperiul gândului „mie nu mi se poate întâmpla".
„Această întâlnire a fost un nou demers de conştientizare a adole