De câteva luni, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) lucrează pe muteşte la modificarea Legii 215 privind administraţia publică locală. Se fac sondaje, se trimit chestionare, în lucru fiind trei variante de proiecte. Jurnalul Naţional a intrat în posesia acestora, însă deontologia profesională ne-a obligat să discutăm modificările legii şi cu reprezentanţii Internelor, mai ales că noul act legislativ este de interes naţional.
Pornind de la motto-ul MAI "Administraţie pentru toţi, siguranţă pentru fiecare", ne-am adresat oficial, pentru a purta o discuţie pe această temă, secretarului de stat pentru Comunităţi, Gheorghe Emacu, cel care coordonează acest proiect. Timp de mai bine de o lună am fost amânaţi, fiindu-ne băgate în faţă motive puerile. Au fost trimise adrese peste adrese atât la Biroul de presă, cât şi la Emacu personal. Într-un final s-a înfăptuit minunea şi am fost anunţaţi că într-o zi de marţi, la ora 10 dimineaţa, suntem aşteptaţi de domnul secretar de stat la o discuţie pe tema deja cunoscută. Cu zece minute înainte de a ajunge în faţa ministerului, am fost anunţaţi că Gheorghe Emacu a trebuit să plece urgent cu nişte treburi, şi astfel nu ne mai poate primi. Dar ni s-a făcut promisiunea că rămâne totul pe săptămâna următoare şi precizarea liniştitoare că domnul secretar de stat chiar doreşte să discute pe această temă. N-a fost să fie, se pare că interesele bucureştenilor şi dreptul lor la informare sunt mai puţin importante pentru cei de la Interne.
Astfel, ziarul nostru vă prezintă, fără a avea şi punctul de vedere al MAI, variantele la care se lucrează în prezent şi care vizează schimbarea întregului aparat administrativ. Au fost conturate trei opţiuni, cel puţin în varianta pentru Bucureşti.
Prima: să rămână schema actuală cu primar general, consiliu general, şase edili de sector şi şase consilii locale.