Astfel de amestecuri atacă în primul rând ficatul. Specialiştii atrag atenţia că un consum regulat şi abuziv de alcool poate duce la apariţia hepatitei sau a cirozei
Amestecul alcoolului cu diferite medicamente şi băuturi energizante poate prelungi starea de beţie sau induce starea de somnolenţă, precizează medicii nutriţionişti.
În plus, pentru că există o modă printre tineri de a amesteca alcoolul cu băuturi energizante sau sucuri naturale de fructe, specialiştii atrag atenţia că astfel de cocktailuri devin extrem de toxice pentru organism.
"Alimentele şi băuturile care conţin cafeină, teină, taurină şi zahăr, celebra combinaţie de whisky cu băuturi energizante, pot creşte efectele adverse ale alcoolului", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Astfel de amestecuri te fac să îţi pierzi controlul asupra propriilor acţiuni, pentru că organismul primeşte extrem de multă energie dintr-un singur pahar.
Unele pastile menţin un nivel ridicat de alcool în sânge
Efectele negative ale unui astfel de amestec se văd încă de a doua zi, deoarece există riscul apariţiei tahicardiei, ceea ce presupune accelerarea frecvenţei bătăilor inimii la peste 90 de pulsaţii pe minut. Ritmul cardiac normal variază la majoritatea persoanelor între 60 şi 90. Aceste cocktailuri atacă în primul rând ficatul. Specialiştii atrag atenţia că un consum regulat şi abuziv poate duce la apariţia hepatitei sau a cirozei.
În plus, asocierea băuturilor alcoolice cu medicamentele modifică activitatea terapeutică a acestora. "Alcoolul, chiar şi în cantităţi mici, devine este extrem de periculos pentru organism dacă este băut de o persoană care urmează un tratament cu pastile sedative. Alcoolul măreşte efectul acestor medicamente, scade vigilenţa şi creşte riscul apariţiei accidentelor de circulaţie, de muncă sau casni