Economistul Daniel Dăianu spune că întâlnirea nefericită dintre consumul fără investiţii din România şi criza fără egal a capitalismului de până acum ne-au adus în situaţia critică de astăzi. Plaja nefiresc de mare a economiei de subzistenţă, încurajarea consumului şi neglijarea investiţiilor sunt principalele cauze ale traiului din ce în ce mai greu pe care-l duc românii. Nu producem mare lucru, depindem în privinţa exporturilor de revigorarea celorlalte economii europene şi, pe deasupra, nu suntem capabili nici măcar să reducem marea evaziune fiscală.
Daniel Dăianu, fost ministru al Finanţelor, s-a aşezat în această săptămână „La masa Adevărului" pentru a vorbi despre starea în care ne-a prins criza şi despre ce ne aşteaptă de acum încolo.
Anul viitor nu va fi mai bun decât cel în curs, dar avem şanse să oprim declinul dacă, printre alte măsuri, vom imprima un ritm mult mai intens procesului de absorbţie a banilor europeni. Rândurile ce urmează nu sunt altceva decât o radiografie corect făcută economiei româneşti, motiv pentru care vă invităm să aflaţi cum stăm din acest punct de vedere.
CARTE DE VIZITĂ
-S-a născut la 30 august 1952, la Bucureşti.
-Este doctor în economie al A.S.E. Bucureşti (1988) şi profesor universitar la SNSPA.
-Este membru corespondent al Academiei Române (din 2001).
-A fost cercetător invitat şi profesor la o serie de universităţi europene şi americane de prestigiu.
-A fost economist-şef al BNR (1992-1997).
-A fost ministru al Finanţelor (1997-1998).
-A fost europarlamentar PNL (2007-2009).
-Ultima carte: „Which way goes capitalism" („Încotro merge capitalismul"), CEU Press, 2009.
Citiţi şi:Daniel Dăianu:„E nevoie de lege marţială împotriva evaziunii“
„Noi nu am avut o diasporă consistentă"
Adevărul: Care este „păcatul originar" al economiei