Piata imobiliară din Alba este, in continuare, aproape blocată. Casele au încă prețuri mari și se vând cel mai greu. Terenurile s-au ieftinit, dar nu îndeajuns încât să stârnească interesul investitorilor, iar proprietarii de spații comerciale preferă să țină preţurile nejustificat de mari, deși Alba Iulia abundă de locații goale, gata pregătite pentru vreun eventual chiriaș. Clădirile de birouri n-au mai văzut clienți, de luni de zile.
Cei care îşi caută în această perioadă o locuinţă în Alba Iulia au şanse mari să găsească una pe gustul lor, la preţuri substanţial mai mici, dar nu îndeajuns ca la solicitanții sau macar curioșii sa rupa ușile agențiilor imobiliare. Fie că vorbim de garsoniere, apartamente sau case, piaţa imobiliară din Alba Iulia a avut de suferit în urma crizei economice, iar cei care au de câştigat sunt, bineînţeles, clienţii. Dacă, în anul 2009, preţul de închiriere al unei garsoniere în zona Cetate abia dacă scădea sub 150-200 de euro, anul acesta proprietarii îşi permit cu greu să se înţeleagă la suma de 100 de euro: “Clienţii vin, se uită, dar prea puţini dintre ei se hotărăsc la prima vedere. Am ajuns să ne târguim pentru fiecare leu. Oamenii nu mai caută confortul, ci fac tot posibilul să economisească”, ne spune Dorina, proprietara unei garsoniere din cartierul Cetate.
Cei care se hotărăsc totuşi să ia spre închiriere o locuinţă au multiple variante. La preţuri ce variază între 200 şi 400 de euro, cei interesaţi îşi pot găsi atât apartamente cu 2 sau 3 camere, cât şi case: “Pentru ca un apartament să se închirieze cu 300 de euro în zilele astea trebuie să arate extraordinar. Din păcate, astfel de clienţi nu se mai prea găsesc. Preţurile au scăzut considerabil şi pot spune că, la această oră, cu puţin noroc, se pot găsi chiar şi case de închiriat contra sumei de 150 de euro. Bineînţeles, fără finisaje, dar se găsesc. În