Sofranul, cel mai scump dintre condimente, are nenumarate proprietati. Printre acestea, dupa cum a aratat un studiu recent, acelea de a intarzia declinul mintal, specific dementei, dar si pe cel al pierderii vederii, in cazul celor care sufera de degeneratie maculara.
In cadrul unui experiment realizat in Iran, mai multi voluntari in varsta de 55 de ani si peste aceasta varsta au primit zilnic o doza de 30 de miligrame de sofran, sub forma unei capsule, ori 10 miligrame de donezepil (medicament administrat in caz de Alzheimer), timp de 22 de saptamani.
S-a observat, la finele perioadei de monitorizare, ca sofranul actionase intocmai ca si medicamentul administrat, insa cu mai putine efecte secundare, relateaza EmaxHealth.
Un alt studiu publicat in Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics a ajuns la concluzii similare, sofranul imbunatatind functiile mentale ale suferinzilor de dementa, in special Alzheimer, dar nu in stadiu avansat.
O cercetare separata, realizata in Sidney, a aratat ca sofranul imbunatateste si vederea, pe perioada administrarii, efectele sale disparand daca se intrrupe "tratamentul". Studii similare au aratat ca sofranul amelioreaza si simptomele depresiei, avand si proprietati anticancerigene.
Sofranul, folosit nu doar in bucatarie, dar si in medicina, din timpuri stravechi, in India si Estul Mijlociu, este bogat in compusi antioxidanti, inclusiv zeaxantina (benefica ochilor) si licopenul (benefic prostatei) si antiinflamatori.
Sofranul, cel mai scump dintre condimente, are nenumarate proprietati. Printre acestea, dupa cum a aratat un studiu recent, acelea de a intarzia declinul mintal, specific dementei, dar si pe cel al pierderii vederii, in cazul celor care sufera de degeneratie maculara.
In cadrul unui experiment realizat in Iran, mai multi voluntari