Primăria Câmpina se judecă cu Muzeul Naţional de Artă de cinci ani pentru a recupera 200 de opere ale celebrului pictor. Desenele şi schiţele cumpărate de Primărie, de la fiul pictorului, în urmă cu mai bine de 70 de ani, nu au fost nicio zi în patrimoniul autorităţilor câmpinene.
De ani buni, reprezentanţii Primăriei Câmpina speră că vor reuşi să intre în posesia a peste 200 de desene şi schiţe realizate de renumitul pictor Nicolae Grigorescu şi vândute municipalităţii câmpinene, în 1939, de către fiul acestuia, Ioan Grigorescu, unicul moştenitor.
La vremea respectivă, Primăria Câmpina a plătit pentru aceste lucrări 600.000 de lei, însă, acestea nu au ajuns nici măcar o zi în patrimoniul administraţiei locale şi nici nu au fost văzute de angajaţii acesteia. După îndelungi cercetări, reprezentanţii municipalităţii au descoperit că ele se află în administrarea Muzeului Naţional de Artă.
Angajaţii Primăriei au trimis către muzeu o cerere pentru recuperarea operelor, anexând şi dovada, însă nu au primit niciun răspuns. Aşa s-a ajuns în instanţă. „Avem o acţiune în instanţă cu Muzeul Naţional de Artă care întârzie foarte mult să ne trimită aceste lucrări. Este foarte rău acest lucru, mai ales că aceste lucrări trebuie să revină municipiului, pentru că sunt ale municipiului", spune Horia Tiseanu, primarul oraşului Câmpina.
Procesul pentru cele 200 de desene şi schiţe a debutat în urmă cu aproximativ cinci ani, însă reprezentanţii Primăriei sunt optimişti. „Avem acest act de vânzare-cumpărare care este real şi valabil, însă, la data tranzacţiei, lucrările se aflau deja în custodie la un muzeu din Bucureşti. Apoi, a urmat Cel de-al Doilea Război Mondial, iar după Război, comuniştii le-au trimis la Muzeul Naţional de Artă, unde au rămas până în prezent. Dosarul nu s-a încheiat, procesul fiind în derulare şi urmează un nou termen care cred că va fi foar