Pentru prima dată în ultimele şapte luni, statul a acceptat dobânzile mai mari cerute de bancheri pentru obligaţiunile vândute pe termen mediu, peste nivelul de 7%, stabilit de Finanţe în luna martie. Joi, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat 120,05 milioane de lei sub formă de obligaţiuni de stat, cu scadenţa la trei ani, la un randament mediu de 7,1% pe an. Iniţial, statul viza un împrumut de 300 de milioane lei, însă suma a fost sub sub cea programată, în timp ce băncile au fost dispuse să crediteze statul cu 591,2 milioane de lei.
Asta după ce începând cu luna mai, Finanţele au refuzat toate ofertele băncilor comerciale pentru vânzarea de obligaţiuni de stat cu scadenţa la trei ani. Motivul: randamentele solicitate erau prea mari, comparativ cu randamentul maxim de 7%, stabilit de minister în primăvară. Singura situaţie când statul a plătit mai mult de acest prag a fost în cazul titlurilor pe termen lung, respectiv un randament de 7,1%.
De la începutul anului, MFP a împrumutat 30,6 miliarde lei de la bănci prin vânzarea de titluri de stat. Nevoia de bani este în continuare mare aşa că statul va continua să vândă titluri de stat. Numai în noiembrie, Trezoreria a anunţat că vrea să atragă 4,6 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat. Valoarea este similară cu cea din ultimele luni, dar peste media sumelor pe care ministerul a reuşit să le împrumute.
Pentru prima dată în ultimele şapte luni, statul a acceptat dobânzile mai mari cerute de bancheri pentru obligaţiunile vândute pe termen mediu, peste nivelul de 7%, stabilit de Finanţe în luna martie. Joi, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat 120,05 milioane de lei sub formă de obligaţiuni de stat, cu scadenţa la trei ani, la un randament mediu de 7,1% pe an. Iniţial, statul viza un împrumut de 300 de milioane lei, însă suma a fost sub sub cea programată, în timp