Ion Negrei, viceprim-ministrul Republicii Moldova crede că securitatea la graniţa UE ţine de integrarea ţării sale şi că votul diasporei basarabene ar putea crea surprize la alegerile anticipate.
Numărătoarea inversă până la alegerile anticipate de pe 28 noiembrie din Republica Moldova a adus în atenţia politicienilor - în special a celor din Alianţa pentru Integrare Europeană - electoratul din diaspora.
Basarabenii de peste hotare ar putea avea un vot decisiv, pe modelul de anul trecut al României, sugerează Ion Negrei, vice-premierul Republicii Moldova, într-un interviu acordat EVZ sâmbătă, la conferinţa "Şanse egale pentru o Europă unită", de la Veneţia.
"Votul de peste hotare vine către partidele democratice"
EVZ: Sunteţi la Veneţia, în campanie electorală, pentru a vă întâlni cu disapora basarabeană de aici. Cât de mult contează votul de aici pentru alegerile de luna aceasta?
Ion Negrei: O mare speranţă în actuala campanie o avem în cetăţenii moldoveni din diasporele pe care le avem. Este un element deja european şi mizăm foarte mult pe ei. Dânşii au un alt mod de gândire, un alt comportament, au gustat din democraţie, din libertate, din activitatea antreprenorială de peste hotare. Şi de aceea sunt foarte pregătiţi de încadrare în procesul acesta de modernizare al Republicii Moldova.
Câte voturi speraţi să obţineţi de la basarabenii plecaţi peste hotare?
Noi mizăm pe fiecare alegător. Situaţiile sunt însă diferite, nu toţi conştientizează preţul votului, atât al celor din Republica Moldova, cât şi al celor de peste hotare. Mizăm ca din cei aflaţi peste hotare la momentul de faţă să participe majoritatea şi să-şi dea votul pentru democratizare, europenizarea Republicii Moldova. Dacă ar fi să dăm o cifră, ne gândim că am putea să obţinem cel puţin dublu faţă de cât am avut la alegerile precedente. A