Puterea de cumpărare a românilor se va micşora şi mai mult până la finele anului. Inflaţia în creştere este principalul motiv. Numai în primele nouă luni, angajaţii au trebuit să facă faţă unor scumpiri generale de 6,25%, cu salarii micşorate cu 8,74%
Salariile românilor se dovedesc a fi insuficiente pentru a acoperi creşterile de preţuri, iar perspectivele nu sunt deloc îmbucurătoare. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a anunţat ieri revizuirea în urcare a prognozelor de inflaţie pentru 2010 şi 2011, de la 7,8% la 8,2% în acest an şi de la 3,1% la 3,4% pentru anul viitor.
"S-a calculat că impactul transmiterii majorării TVA este de 2,4 puncte pe acest trimestru. Avem o transmitere etapizată. Încălzirea termică se va manifesta în octombrie sau această lună, nu ne dăm seama. Impactul majorării TVA este posibil să fie mai mare la sfârşitul anului de 2,4 puncte procentuale, când se vor epuiza şi aceste etape", a explicat Isărescu, potrivit Mediafax.
Mesajul este clar: puterea de cumpărare se va eroda şi mai mult, după nouă luni de micşorare a veniturilor românilor, în acelaşi timp cu majorări de preţuri. Astfel, salariul mediu net pe economie s-a micşorat cu 8,74% în perioada analizată, de la 2.023 de lei în decembrie 2009 la 1.846 de lei în septembrie 2010, în timp ce preţurile au urcat cu 6,25%. Asta înseamnă că românii au pierdut de două ori, o dată pentru că veniturile li s-au diminuat şi încă o dată pentru că şi-au permis mai puţine alimente, mărfuri şi servicii, scumpite între timp. De exemplu, în ianuarie, "puterea de cumpărare s-a deteriorat mai mult pentru bugetari, odată cu aplicarea măsurilor de austeritate, pentru că li s-au redus salariile", ne-a declarat Liviu Voinea, profesor la Academia de Studii Economice.
De exemplu, în luna ianuarie, cu salariul mediu net de 1.426 de lei se puteau cumpăra 158 kilograme de brânză, luând în calcu