Clădirea urmează să fie reabilitată, pentru prima dată în ultimii 60 de ani, la primăvară-vară, cu o investiţie de 250.000 de dolari donaţi de guvernul american. Lucrările de tâmplărie şi reparaţiile la acoperiş vor fi realizate de zeci de puşcaşi marini americani, care s-au oferit voluntari pentru sprijinirea comunităţii locale.
Înfiinţat în 1950, Spitalul din Ghimpaţi şi-a primit pacienţii, de-a lungul anilor, într-o clădire dărăpănată, care nu a fost niciodată reabilitată cu bani de la guvernul român. "S-au făcut nenumărate demersuri şi memorii. Nu s-a primit nimic deşi aveam atâta nevoie", spune managerul spitalului, Constantin Stăncescu.
Unitatea asigură servicii medicale pentru 30.000 de locuitori din cinci comune şi oraşul Mihăileşti, iar singurele lucrări realizate au fost cele de întreţinere, însă şi acestea s-au făcut cu bani puţini şi din fonduri proprii. Până în 2005, spitalul avea patru secţii. Condiţiile precare şi lipsa cadrelor medicale a redus activitatea la doar două secţii, pediatrie şi medicină internă, capacitatea spitalului rămânând la 50 de locuri.
Puşcaşii marini, tâmplari voluntari
Acum, însă, Biroul de Cooperare militară din cadrul Ambasadei SUA a iniţiat un program pentru reabilitarea unităţii medicale printr-o finanţare estimată la 250.000 de dolari din partea guvernului american. „Proiectul este acum în fază de propunere, aşteptăm finanţarea. Este vorba despre Programul de Asistenţă Umanitară derulat în România din anul 2000, prin Ambasada SUA. Programul prevede reabilitarea unor constucţii civile, cum sunt şcolile şi spitalele. O parte dintre lucrările de reabilitare vor fi realizate de puşcaşii marini care îşi desfăşoară activitatea în România, iar restul lucrărilor vor fi realizate de firme de specialitate. Lucrările ar urma să înceapă anul viitor în primăvară. Oricum sunt mai mulţi ani de când urmărim situaţia s