Fuziunile şi achiziţiile din Europa Centrală şi de Est vor creşte în acest an cu 50%, la 65 mld. euro, în contextul revenirii economice şi ale valorii de piaţă prea scăzute a companiilor, a declarat Heinz Sernetz, membru în consiliul de administraţie al Raiffeisen Investment.
Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din regiune va reveni astfel de la minimul istoric de 43 mld. euro consemnat anul trecut, a afirmat Sernetz. În 2009 tranzacţiile de acest gen au coborât în Europa Centrală şi de Est cu 72% faţă de maximul record de 154,3 mld. euro din 2007.
Guvernele scot la vânzare diverse companii de stat cu potenţial foarte ridicat, printre care Ukrtelecom (Ucraina), Telekom Srbija (Serbia), PTK (poşta din Kosovo) şi grupul polonez de utilităţi Enea.
Doar Polonia vrea să atragă peste opt miliarde de dolari în acest an pentru reducerea deficitului bugetar.
"Guvernele încearcă să privatizeze ce-a mai rămas, pentru a acoperi povara datoriilor şi situaţia economică slabă. Magnaţii care şi-au început afacerile acum 20 de ani îşi vând companiile, iar marile multinaţionale sunt interesate să câştige cotă de piaţă în aceste ţări", a declarat Sernetz.
De la începutul anului, fuziunile şi achiziţiile din Europa Centrală şi de Est se ridică la 59,5 mld. euro, cu 564 de tranzacţii, potrivit estimărilor Raiffeisen Investment, divizie a Raiffeisen Bank International, bancă austriacă cu operaţiuni în 17 state foste comuniste.
România nu a privatizat nimic în acest an şi nu are nicio astfel de tranzacţie planificată pentru lunile noiembrie şi decembrie.
Fuziunile şi achiziţiile din Europa Centrală şi de Est vor creşte în acest an cu 50%, la 65 mld. euro, în contextul revenirii economice şi ale valorii de piaţă prea scăzute a companiilor, a declarat Heinz Sernetz, membru în consiliul de administraţie al Raiffeisen Inves