Adevărata poveste a banditului brăilean care şi-a făcut un nume pentru mărimea falusului său. Documentele păstrate la Arhive atestă faptul că banditul a atacat şi jefuit postul de jandarmi, primăria şi cele trei cârciuni din Carcaliu, satul natal, a ucis doi oameni şi a golit casa de bani de la primărie. După moartea sa, Terente a intrat în legendă. Era considerat un mare amorez încă din anul 1924, când răpise şi batjocorise două virgine, în ascunzătoarea lui din Balta Brăilei.
VEZI ŞI:
Veteran în România, orologiul din Brăila umileşte ceasurile publice ale lui Oprescu
De la 50.000 de lei, recompensa pusă pe capul banditului - care trebuia predat viu sau mort - a ajuns la 200.000 de lei - cam atât costa, la acea vreme, Ceasul din Centru şi statuia de bronz a ministrului Constantinescu, din faţa Palatului Agriculturii.
SINGURA FOTOGRAFIE A LUI TERENTE
"Regele Bălţilor"
De atunci, au trecut mai bine de 80 de ani. Rapsozii au pierit şi ei, singurul lăutar al "Baladei lui Terente" fiind Nea Nicu Ţiganu, de la Tichileşti, care are aproape 90 de ani. Din când în când, apar, însă, dovezi ale legendarului Ştefan Terente, "Regele Bălţilor" - spaima fecioarelor şi a bogătaşilor din Brăila.
Exclusiv: Ultimele nave de luptă din flota României/Află de aici secretele bastimentelor fluviale prezente de Ziua Marinei la Brăila
Arhivele brăilene păstrează acte ce dovedesc implicarea serviciilor secrete, grănicerilor, jandarmilor şi poliţiştilor în prinderea lipoveanului.
Născut în Carcaliu, satul lipovenilor de dincolo de Dunăre, Ştefan Terente a terorizat judeţele Brăila şi Tulcea ani la rând, fiind împuşcat de către un jandarm, abia în anul 1927. Siguranţa Statului, Prefectura Poliţiei, Comandamentul Grănicerilor şi al Jandarmeriei, Pescăriile - toate instituţiile