Podoabe şi unelte din os preistorice vor fi expuse la Satu Mare. Printre cele 350-400 de astfel de obiecte descoperite în timpul săpăturilor arheologice din Ardeal se află o săpăligă veche de 4.500 de ani. Expoziţia începe săptămâna viitoare.
Aproximativ 400 de unelte şi podoabe realizate din oase de animale vor putea fi văzute de săptămâna viitoare la Muzeul Judeţean, la prima expoziţie de acest gen realizată la Satu Mare. “Este vorba de o expoziţie regională care se desfăşoară în premieră la Satu Mare în colaborare cu colegii din Alba, Cluj şi Sibiu. Vor fi aproximativ 350-400 de astfel de obiecte descoperite în timpul săpăturilor arheologice realizate de-a lungul anilor la Satu Mare şi în judeţele participante la expoziţie”, a declarat Robert Ghindele, şeful secţiei de arheologie din cadrul Muzeului Judeţean.
Săpăligi, piepteni şi alte podoabe
Cele mai multe obiecte de acest gen descoperite pe teritoriul judeţului Satu Mare datează din preistorie şi din epoca migraţiilor. ”Este vorba despre podoabe, obiecte de toalete, arme, pandantive, aplice şi unelte folosite în gospodării. Avem piepteni şi săpăligi. Acestea erau confecţionate în special din coarnele cerbilor dar şi din oase de bovine şi cabaline”, a mai precizat Robert Ghindele. Acesta mai spune că primele unelte pe care oamenii le-au utilizat nu au fost din aramă sau aliaje ci din os. “În aparenţă, resturi lipsite de utilitate, oasele au fost printre primele materiale folosite la producerea uneltelor. Oasele din care sunt făcute uneltele dau informaţii şi despre fauna sălbatică şi domestică locală din imediata proximitate a siturilor unde au fost descoperite”, a adăugat arheologul. La această expoziţie sătmărenii vor avea ocazia să afle detalii legate modul de transformare a osului în podoabe, arme şi unelte.
Obiecte descoperite la Carei
Prelucrarea osului a început în