Joburile în străinătate sunt adevărate soluţii pe timp de criză. Pentru că nu se cere experienţă şi nu trebuie să cunoşti limba, agricultura din Spania este, în continuare, cea mai căutată.
Şapte persoane au fost prezente, în această dimineaţă, la biroul Eures din Deva, din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Toate vroiau să-şi găsească un loc de muncă în străinătate. Ileana Ardelean a mai lucrat în Germania, iar acum vrea să plece în Spania. “Nu am ce să fac acasă. Deşi am fost anagajată la o spălătorie auto şi la un bar, niciodată nu am reuşit să câştig atât cât am luat din afară. Am fost la cules de căpşuni şi am primit aproape 2.000 de euro în două luni”, a spus femeia de 30 de ani.
Hunedoreanca din municipiul Petroşani s-a trezit la ora 6.00 ca la ajungă la timp în Deva, pentru a-şi depune dosarul. Cu ea a venit şi Carmen Pingert. “Eu am mai lucrat în Ungaria, însă atunci am plecat pe cont propriu. Acum, apelez la biroul Eures pentru că vreau să merg la sigur, să am contractul în mână”, a adăugat Carmen. Va lăsa acasă cinci copii, cel mai mare având 18 ani, iar cel mic numai un an şi nouă luni. Spune că merită tot efortul, având în vedere că în ţară nu are nicio şansă de angajare pe un post bine plătit.
Sună în disperare
Potrivit consilierului Eures Andrea Pleşa, sute de hunedoreni se interesează săptămânal de situaţia locurilor de muncă din străinătate. “Primim zilnic zeci de telefoane, e o adevărată nebunie. Deja am primit şi dosare”, a declarat Pleşa.
În prezent, în Spania sunt disponibile 400 de locuri de muncă, toate pentru muncitorii necalificaţi în agricultură. Alte 200 de joburi sunt vacante în Malta pentru asistenţii medicali. Cei care vor să ajungă în prima ţară menţionată trebuie să depună la AJOFM Hunedoara următoarele acte:
-copie carte de identitate
-cazier (fără antecedente