Un program de alimentaţie sănătos, dar şi de joacă la computer, alături de orarul zilnic pentru teme sunt "armele" cele mai potrivite cu care părinţii pot lupta cu dependenţele celor mici. Sursa: SHUTTERSTOCK
Tendinţa de obezitate şi alimentaţia nesănătoasă de la vârste mici, dependenţa de computer şi de internet, care îi închide într-o lume virtuală, dar şi dificultăţile de învăţare sunt probleme din ce în ce mai des întâlnite în rândul copiilor din România, ameninţând să devină un fenomen.
Specialiştii le numesc "noi nevoi emergente", mergând pe sistemul occidental, şi susţin că se impun măsuri atât din partea statului, la nivel de politici publice, cât şi din partea şcolii, a comunităţii şi, mai ales, a familiei. Prin urmare, reprezentanţii Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) au lansat, de curând, un ghid de identificare a acestor nevoi, dar şi de prevenire a lor, adresat în special educatorilor, dar "plin" de sfaturi şi pentru părinţi.
Ghidul, realizat cu sprijinul experţilor olandezi de la ICDI (International Child Development Initiatives), oferă câteva soluţii, formulate drept bune practici deja aplicate în diferite zone din ţară, care îi au în prim-plan pe educatori şi pe părinţi.
Însă, specialiştii susţin că, de multe ori, "nevoile reale ale copilului sunt estompate şi mascate de către părinţi, cărora le este dificil să accepte realitatea", care "neagă de obicei situaţiile reale, legate de aspectele atipice din dezvoltarea sau evoluţia copilului, cum se întâmplă în cazul copiilor cu boli sau tulburări din sfera sănătăţii mentale".
Părinţii, cu ochii permanent pe copil
Asta, în condiţiile în care părinţii trebuie să fie foarte atenţi la schimbări fine, aşa cum sunt cele din spectrul noilor nevoi emergente. "Părintele este, până la urmă, persoana care petrece cel mai mult ti