“Politizarea” adoptării Legii Educaţiei, acuzată chiar de unii politicieni a determinat liderii UDMR, aflaţi la guvernare, să declare că iau foarte serios în considerare părăsirea Coaliţiei. Această decizie va fi luată, cel mai probabil, sâmbătă, la Consiliul Permanent al UDMR, ce se va reuni la Târgu Mureş, după cum a declarat, joi, liderul acestei formaţiuni, Marko Bela. “În acest moment, Coaliţia de guvernare nu funcţionează aşa cum ar trebui. Ori reuşim să refacem solidaritatea şi coeziunea, ori avem probleme foarte serioase de funcţionare şi din UDMR se pune sub semnul întrebării participarea în această Coaliţie”, a spus Marko Bela, referindu-se şi la comportamentul unor parteneri politici, ca preşedintele Comisiei de Învăţământ din Parlament, Mihai Hărdău, membru PD-L, care a fost surprins în timp ce îşi exprima bucuria când a aflat că procedura privind Legea Educaţiei a fost sancţionată la Curtea Constituţională.
Marko Bela a precizat că UDMR va rămâne la guvernare dacă se va face reforma în sistemul de învăţământ şi se vor lărgi drepturile minorităţilor. “Dacă sunt întrunite aceste condiţii şi dacă există şansa realizării acestor obiective, atunci UDMR îşi asumă răspunderea guvernării, în pofida faptului că am fost obligaţi în aceste luni să luăm măsuri foarte dureroase şi măsuri nepopulare. Eu sper că de data aceasta să găsim o soluţie”, a spus Marko Bela.
În acest context, preşedintele Traian Băsescu a participat la mai multe întâlniri la Guvern, atât cu premierul Emil Boc, cât şi cu liderul UDMR, Marko Bela. Preşedintele a recunoscut, tot joi, într-o emisiune difuzată pe Radio România Actualităţi, că “temperatura este puţin crescută în interiorul Coaliţiei” şi că situaţia actuală este “un test puternic pentru soliditatea” acesteia.
După cum a declarat atât Marko Bela, cât şi preşedintele Traian Băsescu, aceştia aşteaptă motivarea scrisă