Concluzie amară: actul medical în Dâmboviţa consumă bani mulţi fără a fi eficient şi este afectat şi de o acută lipsă de medici.Vamed Grouppe Austria se ocupă în momentul de faţă de Spitalul AKH din Viena, al treilea ca mărime din lume, unde s-a tratat preşedintele Traian Băsescu.
După ce Consiliul Judeţean şi-a dat acordul pentru desfiinţarea a cinci spitale şi transformarea lor în secţii externe ale Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, ieri s-a organizat o dezbatere publică în cadrul căreia s-a analizat sistemul medical dâmboviţean.Au participat directori de spitale, şefi de secţie, medici specialişti, consilieri judeţeni, primari şi parlamentari.
Sorin Ioniţă, directorul de cercetare al Societăţii Academice Române, a prezentat un raport din care reiese că actul medical în judeţul Dâmboviţa consumă bani mulţi, fără a fi eficient. De asemenea, se simte o lipsă acută de medici. În viziunea celor care au efectuat studiul, situaţia se poate îmbunătăţi doar printr-o reorganizare având ca pilon central Spitalul Judeţean din Târgovişte.
Florin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a dezvăluit celor prezenţi intenţia de a da sistemul spitalicesc dâmboviţean în administrarea consorţiului austriac Vamed, care se ocupă în momentul de faţă de Spitalul AKH din Viena, al treilea ca mărime din lume.
Spitalele trebuie să producă, nu doar să consume
Istvan Besenyei, reprezentantul austriecilor, a prezentat rezultatul scanării întreprinse de Vamed Austria. S-a ajuns la concluzia că problemele pleacă de la nivelul veniturilor realizate de spitalele din judeţ faţă de bugetele programate.
„Un minus de 10% poate creea dezechilibre majore. Soluţia în acest moment este ca anumite funcţiuni, precum bucătăria, spălătoria, achiziţia de materiale sanitare, să fie centralizate, fiindcă ar putea duce la economii”, afirmă Istvan