Adrian Mitroi (CFA România): Investitorii ar fi dispuşi să îşi asume riscuri, dar lichiditatea nu permite acest lucru
Sesiunea de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti s-a înscris în linia obişnuită a ultimelor săptămâni, cu fluctuaţii modeste la nivelul indicilor şi cu o lichiditate mică, rulajul pieţei regular depăşind doar cu puţin un milion de euro. Investitorii au fost rezervaţi, în condiţiile în care futures-ul indicilor americani prefigurau o deschidere neconcludentă la New York Stock Exchange în aşteptarea deciziei de politică monetară a Fed. Indicele BET-FI, al societăţilor de investiţii financiare, s-a regăsit la debut în preajma pragului de 24.000 de puncte, însă lipsa de decizie a investitorilor a imprimat o evoluţie în derivă, la finalul zilei acesta regăsindu-se cu 0,36% sub referinţa de marţi.
Activitatea de tranzacţionare la limitele cotelor de avarie se datorează faptului că, după picajul din trendul descendent, capitalul de risc a devenit static, a declarat pentru Curierul Naţional Adrian Mitroi, secretar general la Asociaţia Analiştilor Financiari - CFA România. Investitorii au fost prinşi cu alocări importante pe activele de risc, iar devastarea financiară a crizei i-a lovit în special pe cei cu un orizont de timp peste criză. Volumele mici nu permit o revenire a cotaţiilor şi în aceste condiţii "longarea şi nu debalansarea portofoliilor reprezintă o soluţie". Această abordare afectează însă lichiditatea, tranzacţiile fiind mici.
Mitroi a amintit că pe titlurile SIF s-au efectuat multe schimburi în anul 2007, când a acesta era la 70.000-80.000 de puncte. Trendul descrescător a dus indicele spre 8.000 de puncte şi, chiar şi după recuperarea semnificativă din 2009-2010, se află la 24.000 de puncte. Astfel, multe portofolii se află încă sub 50%, iar pierderea poate fi compensată doar de un randament de 100%. Investitorii sunt