Stareţul Serafim a fost avansat în urma unei ceremonii care a avut loc în Ucraina şi acum se visează mitropolit sau patriarh. Lăcaşul de cult este unul controversat deoarece cei care oficiază slujbe au devenit preoţi în străinătate şi nu sunt recunoscuţi în România.
Ceremonia de hirotonie a stareţului Serafim a avut loc în urmă cu o săptămână, în localitatea Zaporoje (Ucraina).
„În cadrul Sfintei Liturghii oficiate de către toţi Arhiereii prezenţi ai Bisericii Ortodoxe a Rusiei, în cadrul Arhiepiscopiei din Zaporoje, Prea Cuviosul Părinte Serafim a fost hirotonit în înalta treaptă de Episcop, de către Înalt Prea Sfinţia Sa, Damaschin, Mitropolitul Moscovei şi Întregii Rusii, înconjurat fiind de un sobor de alţi trei Arhierei“, se arată într-o postare pe blogul personal al lui Veniamin Ilie, tânărul care a înfiinţat, alături de Serafim, mănăstirea din Copăceana într-o casă nesfinţită.
„O turmă fără stăpân“
În urma ceremoniei din Ucraina, Serafim poartă acum titulatura de Episcop al Vasluiului şi Vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului şi Pământurilor Moldoveneşti, iar Mănăstirea „Sf. Mare Mucenic Gheorghe“ a devenit sediu episcopal. Contactat telefonic, Serafim Dorobăţ ne-a declarat că, iniţial, era mulţumit cu statutul său de arhimandrit, însă atacurile Bisericii Ortodoxe Române (BOR) împotriva lui l-au ambiţionat.
„Tot s-a spus despre noi că suntem o turmă fără stăpân. Acum, am mers în Ucraina şi am fost hirotonit episcop, astfel că pot să demonstrez că avem stăpân“, a spus Serafim, subliniind că se simte prigonit de BOR. Acesta este şi motivul, susţine stareţul Serafim, pentru care a acceptat să poarte noua titulatură.
„O să umblu ca Patriarhul“
„Dacă BOR va continua să mă prigonească, într-un an de zile o să umblu ca Patriarhul. Dacă este democraţie, să fie democraţie. O să le demonstrez t