Celebra frază: "Spune-mi ce mănânci, ca să-ţi spun cine eşti" ar putea fi extinsă la "Spune-mi ce stil de viaţă ai, ca să-ţi spun cine eşti". Într-o societate care îşi "arde" rapid energia şi valorile, un stil de viaţă sănătos - asta însemnând nu doar hrană, ci şi toate celelalte aspecte ale vieţii - este, dacă vreţi, o "aptitudine" care se învaţă. Cel puţin la concluzia aceasta au ajuns şi cei care s-au hotărât, în prima decadă a lunii octombrie, să îi invite pe studenţii bucureşteni la un workshop chiar cu această temă: "Stil de viaţă sănătos". Departe de a fi un demers singular, workshopul e un proiect pilot pentru promovarea şi dezvoltarea parteneriatelor între universităţi, întreprinderi şi alte instituţii în vederea facilitării tranziţiei de la sistemul de educaţie la viaţa activă. Proiectul este finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeşte în oameni!
CÂTE CEVA DESPRE DIETE
Lucrările prezentate în timpul workshopurilor au atins cinci teme distincte, dintre care două referitoare la nutriţia corectă şi trei legate de importanţa sportului, a mişcării, în general, pentru menţinerea unui organism sănătos. În prelegerea sa "Dietoterapia", prof. Florica Alexandrescu de la Colegiul Naţional "Ion Creangă" din Bucureşti a relevat nu doar punctele pozitive ale unui program bazat pe regimuri alimentare, ci şi punctele nevralgice ale unor astfel de demersuri. "Dietoterapia ridică unele probleme de ordin psihologic şi social, deoarece persoanele care apelează la această terapie sunt bolnavi care "au încercat de toate", fără să obţină rezultate spectaculoase, ci doar ameliorări temporare".
Folosită incorect, terapia prin dietă poate conduce la tulburări de alimentaţie precum anorexia ("refuzul de a mânca dulce duce în final la modificări ireversibile şi greu de c