In urma cu doar cativa ani, mai multi comentatori extrem de optimisti afirmau ca Afghanistanul va deveni, foarte curand, o destinatie turistica populara, o "Elvetie a Asiei centrale". Chiar si Lonely Planet aderase la acest entuziasm, publicand in 2007 un ghid turistic despre tara devastata de razboi. La noua ani de la invazia fortelor americane, Afghanistanul pare insa ca nu va iesi prea curand din zodia conflictului care a facut, pana in prezent, peste 75.000 de morti, zeci de mii de raniti si pagube de miliarde de euro. Tim Lynch, un fost puscas marin american aflat de peste cinci ani in Afghanistan, vorbeste pentru HotNews.ro despre razboiul fara sfarsit, de ce aliatii nu castiga conflictul si ce solutii au SUA pentru a iesi onorabil din “cosmarul afgan”.
Adrian Novac: Cum ai caracteriza situatia actuala din Afghanistan?
T.L.: Situatia se inrautateste cu cat noi stam mai mult aici. Din punct de vedere al securitatii, nu exista nicio indoiala ca, in fiecare an, talibanii si alte grupari insurgente devin tot mai puternici si lupta in mai multe locuri, cu mai multi luptatori.
In ceea ce priveste scena politica, guvernul lui Hamid Karzai este unul corupt, pradator si un esec total, astfel incat, in acest moment, putem observa un numar din ce in ce mai mare de "guverne din umbra" care administreaza chestiunile civile la nivelul districtelor.
De asemenea, in acest an, pentru prima data, am vazut si ca talibanii au executat angajati din serviciile medicale, de care nimeni nu se atinsese inca din timpul razboaielor impotriva sovieticilor. Nu ma indoiesc ca situatia se degradeaza cu cat noi stam mai mult aici.
A.N.: Ai petrecut mult timp pe teren, in Afghanistan. Ce este diferit astazi, comparativ cu primele zile in care te-ai aflat acolo?
T.L: Principala diferenta este legata de populatia locala. Cu cinci ani in urm